Petit Petit

Petit lille forside

Klik her for læseprøve


“Stærk, atypisk og virkelig
vellykket eksistensroman.”

Weekendavisen

“Litterær etapesejr.”      
Ekstra Bladet

“Den mest originale debut længe.”
Frederiksborg Amts Avis

Flere citater og anmeldelser

 

Petit er professionel cykelrytter og klar til at blive verdens bedste. Hun har været klar rigtig længe. Hun skal bare overbevise Sportsdirektøren. Og vippe holdets legendariske stjerne af pinden, værelseskammeraten Miss Starr, der ifølge Petit er en pisseluskerøv, som kommer alt, alt for let til alting.


peloton-rear-kopi
En eftermiddag søgte jeg ly for regnen på en kaffebar i Gothersgade. Mens jeg sad og hang over en sort kaffe og ventede på bedre vejr, tikkede et billede ind i mit hoved: Feltet i et cykelløb, set bagfra, en rytter åler sig vej op til fronten.

Jeg vidste allerede to ting om rytteren: hun hedder Petit, og hun finder altid vej, selvom der ikke er plads til hende. Jeg begyndte at stille hende spørgsmål:

Hvem er du på holdet, siden det er en kompetence at kunne sno sig gennem feltet?
Jeg er vandbærer. Det er mit job at falde tilbage til følgebilerne, læsse cyklen og lommerne med vand og forsyninger og kæmpe mig op til fronten af feltet, hvor den gule trøje ligger godt beskyttet af sine arbejdsheste.

Hvem er du vandbærer for?
Verdens bedste cykelrytter.

Er du glad for den position?
Nej. Nej. Nej.

Hvad drømmer du om?
At blive verdens bedste cykelrytter. Dumt spørgsmål.

Til sidst stillede jeg et spørgsmål til mig selv: Kan jeg gøre Petit til verdens bedste cykelrytter?


markspitzusa.com

Som lille så jeg OL med mine brødre, og vi efterabede alle stjernerne. Når jeg gik i svømme-hallen var jeg Mark Spitz. I mit hoved havde jeg Speedos på. Og overskæg. Og tog hovedspring, selvom jeg kun turde springe på benene.
Jeg anede ikke, hvad køn var. For mig var Spitz et menneske, der var god til at svømme, og det kunne jeg også blive …

Da jeg kom i tanke om mig i Øbrohallen, besluttede jeg, at Petit selvfølgelig kører
i et løb lige så stort som Tour De France.
Der findes kvindeløb på højt niveau, men ikke i den skala med så mange penge og så meget prestige. Derfor får de ikke tv-tid. Derfor hører vi ikke om dem. Og derfor er de store sponsorer ikke interesseret.


Grafik: www.letour.fr

En anden ting jeg besluttede var, at historiens struktur skulle være en slags etape. Petit skulle op ad et højt bjerg og ned igen. Og når hun kom ned, var hun ikke den samme, noget var sket deroppe …

 

 

 


Jeg blev inviteret ind i Skønlitteratur på P1 for at fortælle om Petit Petit. Mit første interview nogensinde. Jeg skulle i radioen. Var helt rundt på gulvet og blev nødt til at klippe mit pandehår. Du må ikke sige øh, du må ikke sige øh, sagde jeg til mig selv hele vejen ud til Danmarks Radio, og hørte mig selv sige øhhhh første gang, jeg åbnede munden foran mikrofonen. Det blev heldigvis klippet ud. Hør interviewet her. Det starter ca. 15:40


Petit Petit fås som: